Explainer | Wijnkoelkasten, Wijnklimaatkasten en Wijnbewaarkasten: Wat is het verschil?

Wijnkoelkasten, Wijnklimaatkasten en Wijnbewaarkasten: Wat is het verschil?

Benieuwd naar de verschillen tussen een wijnkoelkast, een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast? En welke past het beste bij jou? In deze explainer vertellen we je er meer over zodat jij kunt ontdekken voor welke wijnkast je wilt kiezen.

Wijnkoelkast: Koelen van je wijn

Laten we beginnen met de wijnkoelkast, vaak gezien als de meest eenvoudige en budgetvriendelijke keuze. Zoals de naam al suggereert, is het voornaamste doel van een wijnkoelkast om je wijn te koelen. Hoewel je doorgaans de temperatuur van een wijnkoelkast kunt instellen tot ongeveer 18 graden Celsius, zal deze temperatuur niet gehandhaafd worden als je het apparaat in een omgeving met een lagere temperatuur plaatst.

 

Er zijn twee koeltechnieken die je tegenkomt in wijnkoelkasten, die we hieronder kort bespreken.

Peltiertechniek, ook bekend als thermo-elektrische koeling

Peltiertechniek zet elektrische stroom, opgewekt door de interactie tussen twee verschillende metalen, om in een temperatuurverschil. Hierdoor kan de wijnkoelkast de omgevingstemperatuur verlagen. Voor gedetailleerde informatie over de werking en het onderhoud van deze technologie kun je onze blog raadplegen.

 

Deze techniek is vooral geschikt voor compacte, vrijstaande apparaten en kan een temperatuurverschil tot 14 graden Celsius ten opzichte van de omgevingstemperatuur bereiken. Omdat Peltiertechniek geen bewegende onderdelen gebruikt, is de wijnkoelkast vrijwel trillingsvrij, wat ideaal is voor het behoud van wijn in optimale staat.

 

Het is belangrijk op te merken dat bij deze technologie de wijnkoelkast mogelijk niet in staat is om de ingestelde temperatuur te handhaven als deze in een warme omgeving staat. Bedenk dus goed waar je de wijnkoelkast wilt plaatsen.

 

Welke modellen maken gebruik van Peltiertechniek?

Voornamelijk compacte wijnkoelkasten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

Vinata Sena - 6 flessen Vinata Adamello - 12 flessen Vinata Confinale - 12 flessen
Vinata Sena wijnkoelkast Vinata Adamello wijnkoelkast Vinata Confinale wijnkoelkast

Compressortechnologie: Koelen via een koelcircuit

Dit is dezelfde technologie die wordt toegepast in traditionele koelkasten. Het maakt gebruik van een koudemiddel in een gesloten koelcircuit om warmte aan de omgeving te onttrekken, waardoor de temperatuur in de wijnkoelkast wordt verlaagd. Voor diepgaande uitleg over de werking van deze technologie kun je onze blog raadplegen.

 

Het gebruik van compressortechnologie resulteert in nauwkeurige en stabiele temperatuurregeling. Ondanks kleine temperatuurschommelingen door het aan- en uitschakelen van het koelsysteem, blijft de temperatuur in de wijnflessen constant.

 

Compressortechnologie is krachtiger en heeft een groter temperatuurbereik dan Peltier-technologie, waardoor het beter geschikt is voor grotere modellen.

 

Welke modellen maken gebruik van Compressortechnologie?

Zowel enkele-zone als dubbele-zone modellen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

Vinata Lavina - 18 flessen Vinata Bianco - 27 flessen Vinata Cristallo - 33 flessen
Vinata Lavina wijnkoelkast Vinata Bianco wijnkoelkast Vinata Cristallo wijnkoelkast

Wijnklimaatkast: Koelen en verwarmen van je wijn

Een wijnklimaatkast maakt altijd gebruik van de eerder genoemde compressortechnologie. Het belangrijkste verschil met een wijnkoelkast is dat een wijnklimaatkast ook verwarmingselementen bevat, waardoor er zowel gekoeld als verwarmd kan worden.

 

Dit zorgt voor een nog stabielere omgeving voor je wijn. Als de omgevingstemperatuur daalt, zal de wijnklimaatkast verwarmen om de constante temperatuur te handhaven. In een wijnkoelkast wordt het koelsysteem uitgeschakeld om te verwarmen, wat afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en soms niet voldoende is in koudere omgevingen. In een wijnklimaatkast zorgt het verwarmingselement ervoor dat de temperatuur constant blijft, zelfs in koudere omgevingen. Houd er rekening mee dat bij wijnklimaatkasten ook een minimale omgevingstemperatuur wordt aanbevolen. Als je de kast in een zeer koude omgeving plaatst, is een wijnklimaatkast met winterfunctie de beste keuze.

 

Regulatie van de luchtvochtigheid

Een ander verschil bij veel modellen is dat de luchtvochtigheid binnen de kast wordt gereguleerd. Dit voorkomt dat de kurk uitdroogt, wat kan leiden tot breuk en te veel zuurstof in de wijn, resulterend in oxidatie en smaakverlies. Ook voorkomt dit dat de etiketten loslaten of schimmelen als de lucht te vochtig is. Het reguleren van de luchtvochtigheid is dus van cruciaal belang om je waardevolle wijnen te beschermen.

 

Welke modellen hebben een verwarmingselement?

Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

Vinata Vernale - 51 flessen Vinata Grivola - 110 flessen Vinata Martino - 32 flessen
Vinata Vernale wijnklimaatkast Vinata Grivola wijnklimaatkast Vinata Martino wijnklimaatkast

Wijnbewaarkast: Rijpen in Stijl

Het grootste verschil tussen dit laatste type kast en de eerste twee is dat je in wijnkoelkasten en wijnklimaatkasten de wijn op serveertemperatuur bewaart, zodat je er op elk moment van kunt genieten. Deze wijnen bewaar je niet voor een lange periode, maar om direct van te genieten. Als je echter een wijnverzameling hebt die nog jaren moet rijpen, dan is een wijnbewaarkast wat je nodig hebt.

 

Een wijnbewaarkast wordt ingesteld op een constante temperatuur, meestal tussen de 10 en 12 graden Celsius, waardoor de wijnen jarenlang kunnen rijpen. Deze kasten hebben vaak een gesloten deur om de invloed van UV-licht tot een minimum te beperken. De wijnbewaarkast biedt qua klimaatomstandigheden de beste vergelijking met een traditionele wijnkelder en is ideaal voor het bewaren van waardevolle wijnen die je langdurig wilt laten rijpen.

Welke wijnkast kies jij?

Dus, afhankelijk van je wijnbehoeften en -voorkeuren, kun je kiezen uit wijnkoelkasten, wijnklimaatkasten of wijnbewaarkasten om je kostbare wijncollectie te bewaren en te koesteren. Elk type heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, en met deze informatie kun je de juiste keuze maken voor het bewaren en serveren van je geliefde wijnen. Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen, neem dan contact met ons op, we leggen het je graag uit. Proost op je wijnavontuur!

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen