How to? | De deur van een wijnkast omdraaien.

De deur van een wijnkast omdraaien
De wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten in ons assortiment worden standaard geleverd met een rechtsdraaiende deur. Dat wil zeggen dat bij een gesloten wijnkast, het handvat links zit. Natuurlijk kan het zo zijn dat het in bepaalde geval véél idealer zou zijn om de deur linksdraaiend te maken. Dit is gelukkig heel eenvoudig zelf te doen met ons heldere stappenplan!

De draairichting van de deur aanpassen?

Omdat je het mooier vindt staan? Of omdat het handiger is en qua gebruik beter uitkomt. Er zijn verschillende redenen waarom je de deur van een wijnklimaatkast zou willen omdraaien. Pal naast de wijnkast bevindt zich bijvoorbeeld een muur, waardoor een deur niet volledig open kan en de plateaus tegen het rubber aankomen. Wellicht staat er een ander apparaat naast de wijnkoelkast met precies de tegenovergestelde draairichting en komen de deuren hierdoor ongelukkig tegen elkaar aan? Welke reden je ook hebt om de draai van de deur aan te passen, het is eenvoudig te doen en gelukkig ook weer heel makkelijk te herstellen, mocht de situatie in de toekomst weer anders worden.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk, dit geldt ook bij het omdraaien van de deur van de wijnklimaatkast. Zorg ervoor dat je, voor je begint, de materialen klaar hebt liggen. Je hebt immers te maken met een deur die grotendeels uit glas bestaat, daar wil je zorgvuldig mee omgaan.

De wijnkoelkast of wijnklimaatkast kan gewoon ingeschakeld blijven tijdens het draaien van de deur. Haal echter wél de wijnflessen uit de wijnklimaatkast. Zet ze tijdelijk even in de reguliere koelkast, of maak gebruik van een van deze wijnrekken.

 

 • Deze blog, geopend op een tablet of telefoon;
 • Meegeleverde set scharnieren
 • Meegeleverde set schroeven voor de scharnieren
 • Opvuldopjes
 • Een boormachine;
 • Een boortje van maximaal 2mm;
 • Kruiskopschroevendraaier
 • Imbussleutel (in de meeste gevallen die van 5mm);
 • Deken/Kleed (om de deur veilig even op te leggen)

 

Heb je al bovenstaande items binnen handbereik? Dan kan je aan de slag gaan!

► Let op!: We zijn er bij dit stappenplan vanuit gegaan dat je van de standaard rechtsdraaiende deur een linksdraaiende deur wilt maken. Mocht je van linksom weer terug naar rechtsom willen, dan dien je alle handelingen natuurlijk even om te draaien!

Stap 1 : De deur verwijderen en de scharnieren wisselen

 1. Aan de rechteronderzijde van de deur vind je 2 imbusschroefjes. Deze draai je voorzichtig los. Bewaar de schroefjes binnen handbereik.
  Schroeven van de scharnieren
 2. Haal vervolgens voorzichtig de deur uit de wijnkast en leg deze weg (op het kleed/deken).
 3. Boor met een klein boortje (maximaal 2mm) de kunststof dopjes eruit. Het gaat om de 6 dopjes aan de linkerzijde van de wijnklimaatkast. Zorg ervoor dat de schroefdraad niet beschadigt!
  Kunstof dopjes wijnklimatakast
 4. Zorg ervoor dat de dopjes goed zijn verwijderd en de schroefdraad goed zichtbaar is.
  Schroefdraad zichtbaar wijnkast
 5. Schroef aan de linkerkant van de wijnkast de scharnieren vast. Dit kan met behulp van de meegeleverde schroeven en de kruiskopschroevendraaier.
  Scharnier vastzetten wijnkast
 6. Verwijder aan de rechterzijde de scharnieren met de kruiskopschroevendraaier en vul de gaatjes op met de meegeleverde opvuldopjes. 

Stap 2 : De plateaus passend maken voor een linksdraaiende deur

 1. Verwijder alle plateaus uit de wijnklimaatkast of wijnkoelkast. Hoe je dat doet kan je lezen in onze blog:'Plateaus uit een wijnkast verwijderen'
 2. Verwijder per plateau het ringetje. Dit ringetje zit aan de rechterzijde achter de geleider. Door dit ringetje loopt het plateau beter langs het deurrubber. De ringen zitten vast met een schroefje, deze verwijder je dus tegelijk met een kruiskopschroevendraaier.
  Ringetjes plateau wijnkast
 3. Plaats deze ringen weer terug met behulp van de schroefjes, maar dan aan de linkerzijde achter de geleider(s).
 4. Gebruik enkel een schroevendraaier om de ringen weer handvast te draaien, nooit een accu-schroefmachine!
  Schroeven vastdraaien plateau
 5. Plaats de plateaus weer terug in de wijnkast.

Stap 2 : De deur terugplaatsen in de juiste draairichting

 1. Draai de deur 180 graden, zo is deze in de juiste positie om linksdraaiend geplaatst te worden. 
 2. Schroef de scharnieren van de deur weer vast op de juiste (linkerkant) positie.
 3. Controleer of alle schroeven vast zitten. 
 4. Gelukt! De deur is nu linksdraaiend!

Lang genieten van jouw wijnklimaatkast!

Het spreekt voorzich dat zorgvuldig gebruik eraan bijdraagt dat je zo lang mogelijk kan genieten van de wijnklimaatkast. Check daarom na het omdraaien van de deur of je niet perongeluk de deurrubbers beschadigd hebt, of misschien andere oneffenheden tegenkomt. Mocht je er tijdens het doorlopen van deze stappen niet helemaal uitkomen, of heb je naderhand nog vragen, aarzel dan niet en neem gerust contact op met onze klantenservice!

 

Omdat de deur enige tijd open heeft gestaan, of zelfs even helemaal niet aanwezig was, duurt het natuurlijk weer even voordat de temperatuur in de wijnkast op de juiste hoogte is. Houd hier rekening mee als je op het punt staat een wijntje voor jezelf in te schenken na deze do-it-yourself! 

Opmerkingen

Geen opmerkingen