How to? | Een wijnklimaatkast kiezen.

How to? | Een wijnklimaatkast kiezen.

De afgelopen jaren is de populariteit van wijn enorm gestegen. Steeds meer mensen verdiepen zich in de smaken van diverse wijnen, want uiteindelijk smaakt geen enkele wijn hetzelfde. Uiteindelijk kan deze interesse uitgroeien tot meer dan een hobby. Daar hoort natuurlijk ook een wijnklimaatkast, wijnbewaarkast en de juiste wijnaccessoires bij. De smaak van een fles wijn wordt beïnvloed door vele factoren, bijvoorbeeld door beweging, licht, warmte en zuurstof. Wat voor ieder geschikt is om wijn in te bewaren is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom leggen we onderstaande keuzes uit:

Wat is het verschil tussen een wijnklimaatkast en een wijnkoelkast?

Een wijnklimaatkast is geschikt voor kortere periodes zodat de wijn op juiste temperatuur uitgeserveerd kan worden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de Compressor techniek. Een wijnklimaatkast kan één of meerdere temperatuurzones hebben die los van elkaar zijn in te stellen. Een wijnkoelkast is vaak kleiner van stuk en maakt gebruik van een andere koeltechniek; de Peltiertechniek. Ook bestaat een wijnkoelkast maar uit één temperatuurzone. Aangezien diverse wijnklimaatkasten tegenwoordig zijn voorzien van geïsoleerd glas met Uv-filter en Low-vibration technologie om de smaak van de wijn te behouden, wordt de kloof tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast wel steeds kleiner, waardoor de verwarring ook wel eens ontstaat. Toch wordt een wijnklimaatkast niet gebruikt voor de verdere (jarenlange) rijpingsproces van de wijn.

Welke koeltechniek moet ik kiezen?

Wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten bestaan uit diverse koeltechnieken, zoals het peltier-, compressor- en soms zelfs wintersysteem. Wat de verschillen, voor- en nadelen en welke het beste bij uw wensen past leest u in dit blog: Koelsysteem van de wijnklimaatkast

Waarom heeft een wijnklimaatkast vaak meerdere temperatuurzones?

Een wijnklimaatkast kan bestaan uit één of twee temperatuurzones. Rode, witte wijn en rosé hebben allemaal een andere gewenste bewaar- en serveertemperatuur. Wanneer u graag meerdere soorten wijn in één klimaatkast wilt bewaren kunt u gebruik maken van een wijnklimaatkast met twee temperatuurzones. Op deze manier kunt u voor beide temperatuurzones een aparte temperatuur instellen en heeft u op iedere moment van de dag de wijn op de juiste temperatuur klaarliggen om uitgeserveerd te worden. Indien u alleen een liefhebber bent van bijvoorbeeld rode wijn is één temperatuurzone natuurlijk voldoende.

Bewaartemperaturen wijnen:
- Rode wijn 16-18 ℃
- Witte wijn 10-13 ℃
- Rosé: 10-12 ℃
- Mousserende wijn: 7-8 ℃

Inbouw of vrijstaand?

Een vrijstaande wijnklimaatkast wordt gebruikt om los van meubels te staan, een inbouw wijnklimaatkast wordt gebruikt voor het inbouwen in bijvoorbeeld de keuken. Er zijn verschillende mogelijkheden tot inbouwen. Er zijn wijnklimaatkasten geschikt voor onderbouw en grote wijnklimaatkast voor staande inbouw. Tevens is er een inbouwwijnklimaatkast van 45cm hoog en 56 cm breed beschikbaar die uitermate geschikt is voor een nis van 45 cm hoog en 60 cm breed, ideaal wanneer er een apparatenwand in de keuken van toepassing is.

Het verschil tussen een inbouw of vrijstaande wijnklimaatkast is dat de losgekomen warmte bij een inbouwkast aan de voorkant vrijkomt en bij een vrijstaande wijnklimaatkast aan de achterkant. Een vrijstaande kast kunt u dan ook beter niet inbouwen. Wanneer de warmte nergens naartoe kan kunt u zich voorstellen dat het apparaat oververhit raakt. Dit is niet goed voor de wijnklimaatkast en zeker ook niet goed voor uw wijn, die zal namelijk snel bederven.

Opmerkingen

Geen opmerkingen