Faq
In deze Frequently Asked Questions behandelen we de meest gestelde vragen. Mocht je niet het antwoord vinden dat je zoekt, schroom dan niet en neem telefonisch of per mail contact op met onze klantenservice!
- Waar vind ik algemene informatie betreft partnerschap, bestellen, betalen, verzenden, klachten en overige services?
- Welke wijnklimaatkast kies ik (voor de klant)?
- Waar en hóe plaats ik mijn wijnklimaatkast?
- Hoe stel ik de temperatuur in van de wijnklimaatkast?
- Ik wil een plateau verwijderen, hoe doe ik dat?
- De wijnkast koelt niet/onvoldoende, wat kan dat zijn?
- Er zit condens en/of een vieze geur in de wijnklimaatkast, hoe komt dat en hoe verhelp ik dat?
- Er zit condens op de deur van mijn wijnklimaatkast, hoe komt dat en hoe verhelp ik dat?
- Hoe reinig ik mijn wijnklimaatkast?
- Mijn wijnklimaatkast maakt geluid, wat is dat?
- Ik heb een defect aan de wijnklimaatkast, wat kan ik doen?
- Wat doet het koolstoffilter en dient deze vervangen te worden?
Waar vind ik algemene informatie betreft partnerschap, bestellen, betalen, verzenden, klachten en overige services?
Voordat je een aankoop doet is het natuurlijk van belang dat je weet hoe je jouw wijnklimaatkast bestelt, op welke manieren je deze kan betalen, wanneer deze verzonden wordt en wat de levertijd is en bijvoorbeeld welke garanties we geven. Al deze informatie vind je terug op onze Infocenter pagina.
Welke wijnklimaatkast kies ik (voor de klant)?
Dit is de eerste vraag die je jezelf stelt als je (in opdracht van een klant) een wijnkast aan wilt schaffen. Een wijnklimaatkast, een wijnkoelkast of een wijnbewaarkast... Wat sluit het best aan bij je wensen? Is er veel ruimte voor opslag nodig? Of kan je af met een kleiner exemplaar? Zijn meerdere temperatuurzones gewensd, of is één zone voldoende? Kies je een inbouwmodel, of is er juist een vrijstaande plek gereserveerd? Als dit allemaal enigszins duidelijk in beeld is, dan vind je in onze blog ' Welke wijnklimaatkast moet ik kiezen' het antwoord op deze vraag. Daarna kan je in de webshop gaan filteren, je vult op Vinata.nl namelijk zelf heel eenvoudig in waar bijvoorbeeld de plaatsing is, welke afmetingen je zoekt, of hoeveel flessen erin moeten kunnen. Maak daarna de keuze tussen RVS en Vol glas en je bent klaar om te bestellen!
Waar en hóe plaats ik mijn wijnklimaatkast?
Een wijnklimaatkast of wijnkoelkast plaats je het best in een ruimte met een gemiddelde temperatuur van 16-30 graden celsius. Dit betekent dat een wijnkast in vrijwel elke ruimte binnenshuis goed zal functioneren. Echter is het ook in te denken dat je jouw wijnbewaarkast in een garage of kelder wilt plaatsen. In dat geval dient er altijd gekozen te worden voor een model met winterfunctie. Deze houdt de temperatuur namelijk constant, ook als er sprake is van koudere omgevingstemperaturen.
Of de wijnkast in- of onder gebouwd dient te worden, of dat deze vrijstaand te plaatsen is, hangt af van het model en jouw persoonlijke wensen. Voor het in- of onder bouwen van een wijnklimaatkast vind je in de blog ' Hoe moet ik een wijnklimaatkast inbouwen?' alle nodige informatie. Ook vind je bij elk model op onze website de desbetreffende handleiding en inbouwtekening. Wij adviseren een wijnklimaatkast altijd te laten installeren en monteren door een gedegen (keuken-) monteur. In iedere situatie echter dient er, om welke plaatsingsmethode het ook gaat, rekening te worden gehouden met een constante luchtstroom van 200 vierkante centimeter aan de achterzijde van de kast! In het geval van vloerverwarming is de natuurlijke luchtstroom beduidend kleiner. In dit geval kan het gunstig zijn om een extra opening te creëren of gebruik te maken van een ventilator.
Mocht je gaan verhuizen, of besluiten de wijnklimaatkast op een andere plek te willen zetten? Laat de wijnkast dan eerst 24 uur uit staan. Sluit deze daarna pas weer aan en gebruik jouw wijnkast weer zoals je dat daarvoor gewend was.
Hoe stel ik de temperatuur in van de wijnklimaatkast?
Wat de juiste bewaartemperatuur is voor jouw favoriete wijnen is heel persoonlijk, natuurlijk kan je op google genoeg adviezen vinden wat betreft de ideale temperatuur.
Afhankelijk van het type wijnkoel- of wijnklimaatkast is de temperatuur eenvoudig naar wens in te stellen. In het geval van een wijnklimaatkast druk je op het 'thermometer knopje' en stel je daarna middels de plus/min-knoppen de temperatuur in. Als het gaat om een type met twee klimaatzones, dan is de temperatuur van beide zones afzonderlijk in te stellen. (druk 1x voor de bovenste zone en 2x voor de onderste)
Bij wijnkoelkasten en wijnbewaarkasten kan meteen gedrukt worden op de plus- danwel de min knop om de gewenste temperatuur in te stellen.
Ik wil een plateau verwijderen, hoe doe ik dat?
Het kan voorkomen dat je een plateau wilt verwijderen. Wellicht om ruimte te maken voor een bepaald soort wijnfles, of omdat je het plateau goed wilt schoonmaken of repareren. Ga altijd zorgvuldig en voorzichtig te werk! Een plateau verwijder je door het veertje in te drukken en met gepaste kracht te trekken aan het plateau. Het terugplaatsen van het plateau wijst zich vanzelf. Druk het veertje in en duw het plateau weer op de rails. Kom je er nog niet helemaal uit? Mail ons en we sturen je een meer gedetailleerde uitleg inclusief foto's/video.
De wijnkast koelt niet/onvoldoende, wat kan dat zijn?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Is er tijdens het in- of onderbouwen rekening gehouden met voldoende ruimte voor ventilatie? De wijnkast moet namelijk warmte kwijt kunnen uit de ventilatie roosters. Ook bij vrijstaande modellen geldt dat er voldoende vrije ruimte dient te zijn rondom het model. Zorg dat er altijd minimaal 200 vierkante centimeter luchtstroom aanwezig is!
Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de deur te lang open heeft gestaan of dat deze niet goed sluit. Zorg ervoor dat de deur enkel wordt geopend als het nodig is en dat deze tussendoor gesloten blijft. Mocht dit niet de oorzaak van het probleem zijn, check en reinig dan de deurrubbers eens.
Het toevoegen van wijnflessen zou ook kunnen bijdragen aan het oplopen van de temperatuur in de kast. Als de flessen na het boodschappen doen uit de warme auto komen, of ze hebben een tijdje in een warme woonkamer of keuken gelegen (met name in de zomer), dan gaan ze vrij warm de wijnklimaatkast in. Dit heeft natuurlijk invloed op de gehele temperatuur binnenin.
Is geen van bovenstaande punten de oorzaak van de niet goed gekoelde wijnklimaatkast? Dan kan er iets aan de hand zijn met de thermostaat, de compressor of een ander technisch aspect. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice en wij kijken de wijnklimaatkast na en repareren deze indien nodig.
Er zit condens en/of een vieze geur in de wijnklimaatkast, hoe komt dat en hoe verhelp ik dat?
Bij normaal (en geadviseerd) gebruik en regelmatige reiniging zou dit niet moeten voor komen. De geur binnenin een wijnklimaatkast wordt geneutraliseerd door het actieve koolstoffilter. Dit filter gaat zo'n 2 jaar mee, daarna wordt geadviseerd om deze te vervangen om de juiste werking te kunnen blijven garanderen. Deze koolstoffilters zijn verkrijgbaar in onze webshop.
Voorkomen is beter dan genezen, dus door juist gebruik van de wijnkoelkast voorkom je bovenstaande problemen. Leg enkel en alleen gesloten en ongeopende wijnflessen op de plateaus. Aangebroken flessen veroorzaken eventueel lekkage wat niet ten goede komt aan de geur en het welzijn van de wijnkast. Tevens vallen mankementen ontstaan door het bewaren van geopende wijnflessen, níet onder de garantiebepaling.
Condensvorming is niet mogelijk als er enkel ongeopende 'droge' producten zoals wijnflessen worden bewaard in de wijnklimaatkast. Bij opslag van andere producten, zoals voedingsmiddelen of geopende medicijnverpakkingen is het inderdaad mogelijk en waarschijnlijk dat er condens ontstaat. Dit is niet te voorkomen. Gebruik de wijnklimaatkast daarom enkel en alleen waarvoor deze bedoeld is; het bewaren van ongeopende wijnflessen.
Er zit condens op de deur van mijn wijnklimaatkast, hoe komt dat en hoe verhelp ik dat?
Bij een wijnklimaatkast vinden we het mooi om de flessen wijn te zien liggen en dus kiezen we voor een glazen deur. Glas staat bekend als een goede geleider waardoor de buitenkant van de deur van de wijnklimaatkast ook koud zal aanvoelen. Normaliter heeft dit geen vervelend effect, maar op momenten dat het ontzettend vochtig in de lucht is, bijvoorbeeld aan het einde van de zomer, kan het zijn dat er condensvorming plaatsvindt. Dit komt doordat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht en dit verandert in waterdruppels zodra deze lucht in aanraking komt met de koude glazen deur.
Het kan in principe geen kwaad, maar mocht je het toch vervelend vinden zou je er voor kunnen kiezen om deze dagen de temperatuur van de wijnklimaatkast wat hoger te zetten zodat het temperatuurverschil iets minder groot is.
Hoe reinig ik de wijnklimaatkast?
De beste manier is om de wijnkast af te nemen met een vochtige doek, eventueel met een beetje schoonmaakmiddel. De buitenzijde kan stofvrij gemaakt worden met een droge microvezeldoek. Eventuele vingerafdrukken kunnen worden verwijderd met daarvoor bestemde glas-schoonmaakmiddelen. Om de compressor stofvrij te houden kan het rooster eens per twee maanden uitgezogen worden. Maak daarvoor gebruik van een standaard stofzuigermond en zuig alle kieren en gleuven grondig uit. Dit draagt bij aan het behoud van de wijnkast.
De wijnklimaatkast maakt geluid, wat is dat?
Elke koelkast maakt geluid, dit is ook het geval bij een wijnklimaatkast. Enige vorm van geluid van de compressor is dan ook niet te voorkomen. In onze webshop staat bij elk model wijnkast te lezen wat het desbetreffende gemiddelde geluidsniveau is. Het gaat hierbij om het gemiddelde niveau tijdens meerdere decibel metingen. Geluidservaring blijft persoonlijk, wat voor de een 'white noise' is, zal voor de ander aanweziger zijn. Houdt er in ieder geval rekening mee dat een wijnklimaatkast met 2 zones vaker zal aanslaan om de gewenste temperatuur te hanteren dan de modellen met 1 zone. Het vraagt behoorlijk wat van een compressor om 2 temperaturen constant te houden. Ons advies is om bij de kasten met 2 zones de temperatuurcombi van 7 graden en 16 graden te hanteren. In dit geval hoeft de compressor het minste werk te verrichten en zal dus als gevolg minder vaak aanslaan. Het aanslaan van de wijnklimaatkast kan ook beperkt worden door de kast zo vol mogelijk te pakken. Hoe minder loze lucht in de wijnklimaatkast, hoe minder noodzaak voor het systeem om opnieuw te koelen. Het geluid zal bij in- of onderbouw enigszins gedempt worden, maar ook daar nooit helemaal verdwijnen.
Mocht je het idee hebben dat jouw wijnkast wel heel erg veel geluid maakt, dan kan het zijn dat deze niet geheel waterpas staat. Dit is te controleren door met enige druk een hand tegen de wijnklimaatkast te houden. Mocht het geluid minder worden, dan staat de kast inderdaad niet volledig waterpas. Verstel in dit geval de stelpoten of pas de ondergrond aan.
Is de ruimte waarin de wijnkast staat gemeubileerd/ingericht? Of staat de kast in een pasgebouwde keuken/woonkamer? In dat laatste geval zal elk geluid uitvergroot worden omdat de ruimtes erg hol zijn. Zodra de omgeving 'aangekleed' is zal het geluid van de wijnklimaatkast als een stuk minder ervaren worden.
Staat jouw wijnkast in de buurt van een vaatwasser of oven, of heb je vloerwerwarming? Ook dán zal de kast vaker aanslaan om de koelte te bewaren. Je kan het best met een roofmate isoleren én je wijnkast zo ver mogelijk uit de buurt plaatsen van de warmte-uitstotende apparatuur.
Ik heb een defect aan de wijnklimaatkast, wat kan ik doen?
Mocht er onverhoopt een defect zijn ontstaan aan de wijnklimaatkast of toebehoren, dan wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk oplossen. In de meeste gevallen gaat het om defecten die duidelijk te herleiden zijn en welke eenvoudig zijn op te lossen; een plateau dat niet meer geheel intact is, een barstje in het glas en dergelijke. Deze items zijn los te vervangen. Neem in dit geval contact op met onze klantenservice en wij helpen je verder aan het juiste vervangende materiaal. Een aantal spareparts is ook direct online te bestellen.
Het is echter ook mogelijk dat de wijnklimaatkast niet meer geheel naar behoren lijkt te functioneren. In dit geval wordt geadviseerd niet zelf te gaan 'sleutelen', maar meteen contact te zoeken met onze technische service. Wij sturen zo nodig een monteur om het probleem te verhelpen, laten de wijnkast ophalen om deze in onze werkplaats te repareren, of we geven advies op afstand.
Wat doet het koolstoffilter en dient deze vervangen te worden?
Er is constante lichtcirculatie in onze Vinata wijnkasten. Via 'het gat van de minste weerstand' komt er nieuwe lucht de wijnklimaatkast binnen. Deze opening is voorzien van een koolstoffilter. Door de actieve koolstof in dit filter, wordt de lucht gezuiverd voordat het de wijnkast in komt. Op deze manier ben je gegarandeerd van schone lucht in de wijnkast. Natuurlijk dient het koolstoffilter vervangen te worden op zijn tijd. Zodat de luchtzuivering altijd optimaal blijft. Wij adviseren dan ook om dit elk jaar te doen. Je bestelt een nieuw koolstoffilter eenvoudig in onze webshop.