How to? | Een wijnkast met Peltiertechniek onderhouden.

How to? | Een wijnkast met Peltiertechniek onderhouden.

Wijnkoelkasten maken, anders dan wijnklimaatkasten, geen gebruik van een compressor, maar van de Peltiertechniek. Deze techniek met een thermo-elektrisch koelsysteem, zet elektrische stroom om in een temperatuurverschil. Omdat het om een techniek gaat die baat heeft bij enig periodiek onderhoud, wordt in dit stappenplan precies uitgelegd hoe je jouw wijnkoelkast met Peltiertechniek zo goed werkend mogelijk houdt.

Werking van de Peltiertechniek

In tegenstelling tot wijnklimaatkasten met compressorkoeling, wordt er bij de Peltiertechniek geen gebruik gemaakt van bewegende elementen. De wijnkoeler is daardoor vrijwel geheel trillingsvrij. Voordat je aan de slag gaat met onderstaand stappenplan waarmee je op de juiste manier het onderhoud van een koeler met de Peltiertechniek uitvoert, is het misschien goed om even in te gaan op hoe de Peltiertechniek eigenlijk werkt. Zoals gezegd gaat het bij deze techniek om een thermo-elektrisch proces.

Dit thermo-elektrische proces houdt in, dat er door middel van stroomspanning een temperatuurverschil ontstaat tussen twee halfgeleider materialen. Deze techniek is met name toepasbaar op kleinere, vrijstaande apparaten en kan tot een verschil van wel 14 graden Celsius koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur.

Werking Peltier Techniek

Jaarlijks onderhoud

Stel jezelf als doel om elk jaar eenmaal dit stappenplan te doorlopen om zo de juiste werking van jouw wijnkoelkast veilig te stellen en technische ongemakken te voorkomen.

Stap 1

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg altijd dat er zich in de wijnkoelkast enkel en alleen ongeopende wijnflessen bevinden. Het vocht uit eventueel geopende flessen heeft invloed op het werkende Peltiersysteem.

Gevulde wijnkoelkast

Stap 2

Haal de stekker van de wijnkoelkast uit het stopcontact en wacht 5 minuten. Er kan namelijk nog reststroom in de transformator zitten.

Stekker uit het stopcontact

Stap 3

Schroef met een schroevendraaier alle schroeven aan de achterzijde los. (Dit kunnen er 18 zijn, of 12, afhankelijk van het model wijnkoelkast)

Open de achterzijde van de wijnkoelkast

Stap 4

Verwijder eventueel stof op de ventilator(en). Dit doe je eenvoudig met een stofzuiger, het liefst met kleine 'zuigmond'. Zorg dat alles volledig stofvrij is. LET OP: GEBRUIK NOOIT WATER en/of VOCHT!

Stof in wijnkoelkast

Stap 5

Check het lekbakje en zorg dat hier weinig tot geen water in zit.

Lekbakje wijnkoelkast

Stap 6

Zet de achterwand weer vast met alle schroeven door middel van de schroevendraaier.

Achterzijde van een wijnkoelkast met peltiertechniek

Stap 7

Maak eventueel meteen de binnen- en buitenzijde van de wijnkoelkast schoon. Bij onze Frequently Asked Questions lees je meer over het algemene onderhoud van wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten.

Stap 8

Steek de stekker weer in het stopcontact. Vullen mag meteen weer, aanzetten ook. Houd er echter rekening mee dat het minimaal 4 uur kan duren voordat de wijnkoelkast weer op temperatuur is

Opmerkingen

Geen opmerkingen