Koelsysteem wijnklimaatkast

Koelsysteem wijnklimaatkast

Als u op zoek bent naar een wijnklimaatkast, dan zijn er meerdere factoren van belang om rekening mee te houden. Een van deze zaken is het type koelsysteem. Daar willen we in onze blog verder op ingaan. Want wat houden deze koelsystemen in en welk type moet u kiezen?

Type koelsystemen van een wijnklimaatkast

De wijnklimaatkasten in ons assortiment zijn onder te verdelen in twee type koelsystemen, namelijk Peltier en Compressor techniek. Maar we kunnen ons voorstellen dat u dit niet zo veel zegt, daarom leggen we de twee koeltechnieken voor u uit om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Peltier

Peltier, ook wel bekend als thermo-elektrisch, werkt volgens het zogenaamde Peltier-effect. Dit effect werd in 1834 ontdekt door Jean Charles Athanase Peltier, een Frans natuurkundige. Het Peltier-effect is een directe omzetting van een elektrische stroom in een temperatuurverschil, dat optreedt als reactie tussen twee verschillende metaalsoorten. Dit systeem wordt vooral gebruik bij kleinere wijnkoelkasten. Het koelsysteem is relatief voordelig om toe te passen, maar gaat wel minder zuinig met energie om.

Eigenschappen:

+ Voordelig om toe te passen
+ Stil en trillingvrij
+ Bevat geen vloeistoffen
+ Direct te gebruiken na transsport
- Verbruikt iets meer energie
- Koelt max.14 graden t.o.v. de omgevingstemperatuur
- Niet geschikt voor inbouw

Let op! Als een wijnklimaatkast met een Peltier koelsysteem wordt getransporteerd tijdens vochtige weersomstandigheden moet u eerst een uur wachten voordat u de klimaatkast in gebruik gaat nemen. Er bestaat een mogelijkheid dat vocht (condens) zich heeft kunnen afzetten op het elektrische gedeelte in de wijnklimaatkast. Dit kan geen kwaad, maar laat de wijnklimaatkast eerst een tijd acclimatiseren in de ruimte waar deze komt te staan.

Compressor

De populairste koeltechniek die wordt toegepast bij wijnklimaatkasten is een compressor die dienst doet als warmtepomp. In de wijnklimaatkast bevindt zich een koelelement waarin koelvloeistof verdampt en op deze wijze warmte aan zijn omgeving onttrekt. Via een gesloten systeem worden de gassen naar de compressor geleid waar deze gassen worden samengeperst tot een vloeistof. De thermische energie die wordt afgegeven zorgt vervolgens voor de koeling.

Eigenschappen:

+ Krachtig koelsysteem
+ Groot temperatuurbereik
+ Geschikt voor inbouw
+ Betrouwbaar met een lange levensduur
- Duurder in aanschaf

Opmerkingen

Geen opmerkingen