Tips voor optimale ventilatie en luchtcirculatie van je wijnklimaatkast

How to? |Zorgen voor optimale ventilatie en luchtcirculatie.
Eindelijk is het zover, jouw nieuwe keuken inclusief wijnkast wordt binnenkort geplaatst. Of misschien wil je wel een eigen wijnbar bouwen met daarin de ultieme eyecatcher: een wijnkoelkast. Wat je toepassing ook is, er zijn bepaalde richtlijnen om de klimaatbeheersing in de kast optimaal te houden.

Waarom ventileren?

Ventilatie en luchtcirculatie zijn essentieel voor goed functioneren van jouw aangeschafte wijnbewaarkast. Zowel bij een compressortechniek als Peltier koelsysteem kan gebrek aan ventilatie en luchtdoorstroming schade veroorzaken. Onvoldoende ventilatie betekent hoger energieverbruik waardoor oververhitting ontstaat met onherstelbare schade tot gevolg. Daarnaast is de temperatuurhandhaving in de kast niet meer gegarandeerd wat condensvorming met zich meebrengt.

Hoe zorg ik voor goede ventilatie en luchtcirculatie?

Het type model dat je hebt gekozen bepaalt welke maatregelen nodig zijn voor optimale ventilatie.

 

Vrijstaande wijnklimaatkast

Bij een vrijstaand model is voldoende luchtcirculatie eenvoudig, aangezien hij niet afgedekt is wat wel zo is bij een inbouwmodel. Let er wel op dat je de wijnklimaatkast niet afdekt en dat hij niet strak tegen de muur geplaatst wordt.

 

Vrijstaande kast

 

Wijnklimaatkast als onderbouwmodel

Voor een onderbouw model van de wijnkoelkast is er een minimale circulatieopening van 200 cm2 nodig aan de achterzijde. Door het rooster aan de achterzijde wordt verse toevoer mogelijk gemaak, daarom is voldoende circulatie mogelijkheid aan de achterzijde cruciaal.

 

Onderbouw model

 


Inbouw wijnklimaatkast

Bij inbouwmodellen dient ook verse luchttoevoer te zijn aan de voor-, boven- en/of achterzijde, wat inhoudt dat er een minimale ruimte van 200 cm2 nodig is om te voldoen aan de eisen voor ventilatie. Omdat het oog ook wat wil, kun je kiezen voor een mooi rooster of bijvoorbeeld optisch 'spelen' met plaatsing van schotten of luchtgaten aanbrengen in de ombouw. Creatieve oplossingen hiervoor zijn vaak te vinden bij experts.

 

Inbouw kast

 

Optimaal ventileren met behoud van esthetiek

Een goede luchtcirculatie is essentieel voor het behouden van de kwaliteit van je favoriete wijnen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw in- of ondergebouwde wijnklimaatkast de juiste mate van ventilatie krijgt? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om met behoud van esthetiek toch voor voldoende luchtverversing te zorgen.

Roosters

Een mooi rooster kan niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens een extra touch geven aan jouw interieur. Door het gebruik van verschillende materialen en kleuren kun je het rooster laten aansluiten bij de rest van je keukenmeubilair. Bovenal zorgt een goed geplaatst rooster ervoor dat de warmte die vrijkomt bij het koelen weg kan, waardoor jouw wijn op de correcte temperatuur blijft.

Optische trucjes

Ook optisch 'spelen' met plaatsing van schotten kan helpen om genoeg ruimte te creëren voor ventilatie zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk van je wijnklimaatkast. Zo kun je bijvoorbeeld delen open laten of gaten zagen in bepaalde panelen, mits dit wel op een mooie manier wordt uitgevoerd natuurlijk.

Luchtgaten in ombouw

Heb jij zelf een ombouw gemaakt om jouw wijnklimaatkast heen? Dan kun je relatief gemakkelijk zorgen voor ventilatiemogelijkheden door luchtgaten aan te brengen. Hierbij is het belangrijk om de gaten op de juiste plekken en met de juiste grootte te maken, wederom om een optimale luchtcirculatie te garanderen.

Creatieve vakman

Wil je helemaal zeker zijn van een goede ventilatie van jouw wijnklimaatkast? Laat dit dan over aan een vakman, hij heeft vaak heel creatieve manieren om ervoor te zorgen dat jouw kast voldoende lucht krijgt. De vakman kan ook beoordelen welke optie het beste past bij jouw specifieke situatie.

Kortom, er zijn diverse mogelijkheden om genoeg luchtcirculatie voor je wijnklimaatkast te creëren zonder in te leveren op uitstraling. Kies voor roosters, optische trucjes of bijvoorbeeld luchtgaten in de ombouw. Twijfel je over wat het beste werkt in jouw situatie? Schakel dan altijd een vakman in!

Opmerkingen

Geen opmerkingen