Wijnkoelkasten en energiezuinigheid: hoe zit dit precies?

Energiezuinige Wijnklimaatkast

In je zoektocht naar een wijnklimaatkast of wijnkoelkast valt het je waarschijnlijk direct op dat de energielabels over het algemeen vrij laag zijn. Dit is bij Vinata niet anders. Maar dit betekent niet dat ze niet energiezuinig zijn. Het energieverbruik wijnklimaatkast kost je gemiddeld tussen de de € 1,44 en € 2,93 per maand* en als je zonnepanelen hebt in de zomer helemaal niks! Daar kun je geen glas wijn op een terras voor drinken. Hoe dit nou precies zit leggen we je uit in deze blog.

De impact van de glazen deur van een wijnklimaatkast

Apparaten worden ingedeeld in categorieën om hun energieverbruik te bepalen. Wijnkasten behoren tot de categorie koel- en vriesapparatuur en worden vergeleken met koelkasten en vriezers om het energieverbruik te meten. Een groot verschil tussen een wijnklimaatkast en een koelkast is de glazen deur, die minder isolerend werkt en leidt tot hoger stroomverbruik.

 

Daarnaast heeft een wijnkoelkast vaak een dubbele zone, wat meer energie verbruikt dan een koelkast met een constante temperatuur. Hoewel wijnklimaatkasten in vergelijking met extreem zuinige koelkasten niet zo goed presteren, is het verschil in kosten voor de portemonnee niet zo groot. Een energielabel maakt het voor kopers eenvoudig om modellen te vergelijken en een energiezuinige wijnkoelkast te kiezen, maar het is belangrijk om te vergelijken met andere wijnklimaatkasten en niet met energiezuinige koelkasten. Dan rest de vraag; wat is een energielabel en wat zijn de componenten ervan?

Wat is het belang van een energielabel?

Energielabel

Het nieuwe energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 ingevoerd. Het label loopt nu van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Het nieuwe label is ontworpen om het voor consumenten gemakkelijker te maken om de energiezuinigheid van verschillende modellen te vergelijken. Het biedt consumenten een betrouwbare indicatie van het energieverbruik en maakt het eenvoudiger om te bepalen welk apparaat het beste past bij hun behoeften.

 

Het oude energielabel liep van A+++ tot D en bevatte plusjes die voor veel consumenten verwarrend waren. Om de labels gemakkelijker te begrijpen en te vergelijken, zijn de plusjes vervangen door het nieuwe systeem met alleen letters. Het nieuwe label geeft niet alleen aan hoe energiezuinig een apparaat is, maar bevat ook informatie over de inhoud van het koel- en vriesgedeelte en het geluidsniveau van het apparaat. Dit maakt het gemakkelijker om te kiezen voor een apparaat dat niet alleen energiezuinig is, maar ook aan andere eisen voldoet.

 

Een van de belangrijkste redenen voor de invoering van het nieuwe energielabel is om de consumenten te helpen bij het maken van betere keuzes en om de energie-efficiëntie van huishoudelijke apparaten te verbeteren. De efficiëntieklasse A is ontworpen om te voldoen aan de steeds strengere energie-eisen en om de ontwikkeling van nog energiezuinigere apparaten in de toekomst te stimuleren.

 

Het nieuwe energielabel heeft ook gevolgen voor wijnklimaatkasten. Wat eerder een wijnkoelkast A+++ was, kan nu gelijk staan aan een efficiëntieklasse D. Dit betekent echter niet dat deze apparaten niet langer energiezuinig zijn. De schaalverdeling in de efficiëntieklassen is aangepast om de consumenten te helpen begrijpen hoe energiezuinig hun apparaat werkelijk is.

 

Een energielabel is een door de EU verplicht gestelde classificatie van onder andere elektronische apparaten, auto's en woningen. Het energielabel bestaat uit verschillende velden en het laat zien welke apparaten zuinig zijn met elektriciteit, vergeleken met soortgelijke andere apparaten. Hieronder volgt per veld een korte uitleg met de betekenis van het veld:

 

  1. Hier vind je de naam van de fabrikant;
  2. Dit is de naam van het model;
  3. Hier zie je een opsomming van de efficiëntieklassen, van A tot G;
  4. Door middel van een zwarte pijl wordt er aangegeven in welke efficiëntieklasse dit apparaat zich bevindt;
  5. Hier wordt het energieverbruik weergegeven (in kWh per jaar);
  6. De wijnflessen geven aan hoeveel wijnflessen er in de wijnklimaatkast passen. Uitgaande van een standaard wijnfles met een inhoud van 0,75 L.
  7. Onderaan het label staat een aanduiding in decibel (dB). Deze waarde wordt gebruikt om het geluidsniveau van de wijnklimaat of wijnkoelkast te bepalen. Tevens is deze ingedeeld in een schaal van 4 niveaus.

 

Rechts bovenin staat een QR code. Als je die scant vind je meer informatie over het energieverbruik van het product.

 

Hoe kies je een energiezuinige wijnkoelkast?

Natuurlijk wil je graag een energiezuinige wijnklimaatkast of wijnkoelkast aanschaffen. Het is immers een slimme keuze om te besparen op je energierekening en tegelijkertijd milieubewust te zijn. Het energielabel is dan ook een belangrijke factor om in overweging te nemen bij de aankoop van een nieuwe wijnkoelkast of wijnklimaatkast. Het label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is en welk energieverbruik je kunt verwachten.

 

Een apparaat met energieklasse A is doorgaans het meest zuinig. Dit betekent dat het apparaat het minste energie verbruikt in vergelijking met apparaten in een lagere energieklasse. Het is echter belangrijk om op te merken dat er ook andere factoren zijn die het energieverbruik kunnen beïnvloeden, zoals de grootte van de kast en de locatie waar deze geplaatst wordt.

 

Om je een beter idee te geven van het energielabel, het geschatte verbruik en de maandelijkse kosten, hebben we hieronder een handig overzicht voor je samengesteld. Hiermee kun je snel en gemakkelijk zien wat de wijnklimaatkast of wijnkoelkast je maandelijks zal kosten, en zo een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat.

 

Model Energielabel Energieverbruik  Kosten per maand* 
100B-RVS F 138 kWh/a  € 2,65 
100B-VG F 138 kWh/a  € 2,65 
110A-RVS F 125 kWh/a  € 2,40
110A-VG F 125 kWh/a  € 2,40 
118A-2-ZWART G 145 kWh/a  € 2,78
118A-ZILVER G 145 kWh/a  € 2,78
150B-2-RVS F 116 kWh/a  € 2,22
150B-2-VG F 116 kWh/a  € 2,22
18A-VG E 75 kWh/a  € 1,44
298B-2-RVS G 147 kWh/a  € 2,82
298B-2-VG G 147 kWh/a  € 2,82
408B-2-RVS G 153 kWh/a  € 2,93
408B-2-VG G 153 kWh/a  € 2,93
40A-VG F 77 kWh/a  € 1,48
41A-VG F 92 kWh/a  € 1,76
53A-VG G 120 kWh/a  € 2,30
55A-RVS G 105 kWh/a  € 2,01
55A-VG G 105 kWh/a  € 2,01
60A-RVS F 84 kWh/a  € 1,61
60A-VG F 84 kWh/a  € 1,61
76B-VG G 137 kWh/a  € 2,63
98B-VG G 136 kWh/a  € 2,61
VIN40B-P-VG F  99 kWh/a  € 1,90
VIN49B-P-VG F 105 kWh/a  € 2,01
VIN90B-P-VG G 152 kWh/a  € 2,91
VIN120B-P-VG G 167 kWh/a  € 3,20
VIN20B-P-VG F  98 kWh/a  € 1,88
VIN54B-P-VG F 105 kWh/a  € 2,01

* Uitgaande van de gemiddelde energieprijs in februari 2024, bron: Independer.nl

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen